In de kijker

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Over trauma en psychose: als de ander een bedreiging is.

“Een blik op het Mobiel Team Aanklampende Zorg”

“De tijd gaat snel! Een jaar geleden begonnen we met een nieuw onderdeel binnen het mobiele team, de aanklampende zorg. Ik maakte de overstap vanuit het crisisteam en heb dat geen seconde betreurd. Het was een uitdaging om de kaders uit te werken en mee te denken over onze visie en dagelijkse werkwijze. Ik ben trots op ons team als ik zie waar we nu staan. We werken samen met eerstelijnspartners via de Ronde Tafels (aanmeldingen via Advies en Coaching) om gedeelde zorg te installeren. Onze inspanningen hebben al vruchten afgeworpen, bijgevolg loopt onze caseload goed vol. Er is een positieve samenwerking met betrokken eerstelijnspartners (vb. brugteam CAW,  straathoekwerkers, CAW, OCMW, inloopcentra, enz.…).

De doelgroep “zorgwekkende zorgmijders en zorgmissers” is een groep mensen die vaak in extreem moeilijke situaties verkeren. We komen in contact met mensen die dakloos zijn, verslavingsproblemen en/of psychoses hebben, al dan niet in combinatie met een mentale beperking. Dit is uitdagend, maar gelukkig zijn we inmiddels een hecht team geworden waar ik op kan bouwen en vertrouwen. We hebben al een aantal mooie trajecten afgelegd en sommige cliënten konden doorstromen naar opnames, andere woonvormen of ambulante begeleidingstrajecten binnen de reguliere zorg. Als ik terugkijk, ben ik trots op onze cliënten én op ons team dat we hen hebben kunnen ondersteunen.

Voor deze doelgroep liggen er nog uitdagingen voor de zorg, bijvoorbeeld toegankelijkheid tot zorg vergroten. Sommige mensen vallen immers uit binnen reguliere zorgtrajecten vanwege exclusiecriteria. Het gaat namelijk vaak over mensen met complexe multi-problematieken en een wisselende motivatie, die niet altijd passen binnen een eenduidig behandeltraject. Hier nemen we het graag op voor onze cliënt, en spelen we soms wat de luis in de pels. Maar ook dit is ‘part of the job’. Want hebben de meest kwetsbare mensen niet juist het meest recht op zorg?

Mijn wens voor 2023 is dat we nog verder groeien en kansen creëren voor de doelgroep.”

Jolien
Begeleider Mobiel Team Aanklampende zorg

“Raymond van het Groenewoud”

Raymond heeft zelf nooit een depressie gehad, maar weet wel wat neerslachtigheid is. Dagen waarbij de ledematen als lood voelen en de kop

versuft mee heult. Het gevoel is van voorbijgaande aard, maar soms zet Raymond die neerslachtigheid om in een lied.

‘Gelukkig zijn’, ‘Bierfeesten (Als ik dit maar heb)’, ‘In mijn hoofd’, ‘Donkere uren’ en natuurlijk het cynische ‘Wat een fijne dag’ zijn enkele pareltjes uit zijn

melancholische repertoire. Een nieuwe akoestische opname van het liedje ‘Het is zo lekker (zonder zwart gemoed)’ wordt het themalied

van de nieuwe Te Gek!? campagne.

13/06/2022  organiseert PC Ariadne, in samenwerking met “Te Gek”, deze muziektheatervoorstelling.
De voorstelling gaat van start om 19.00 uur in GC De Volkskring, Kasteeldreef 18, 9340 Lede. Deuren open vanaf 18.00 uur. De toegang is gratis, maar inschrijven is verplicht via ginette.deblende@pcariadne.broedersvanliefde.be of via het telefoonnummer 053/76.21.63. Na inschrijving krijgt u de tickets toegestuurd.

Toegang enkel mogelijk na voorleggen van een geldig toegangsticket!

“Bijzondere ontwikkelingen”

Sven unik-id & Rick de Leeuw

Sven kreeg in zijn jonge leven af te rekenen met twee psychoses. Met vallen en opstaan heeft hij zijn waanzin leren beheersen door die vorm te geven in kunstinstallaties en performances. Rick sleet zijn jeugd in de grauwe werkelijkheid van een katholiek jongensinternaat. De nauwelijks te stillen honger naar onafhankelijkheid die hij daar heeft opgedaan, weerklinkt in veel van zijn werk.

In Bijzondere ontwikkelingen gaan ze samen op zoek naar het verband tussen ‘gekte’ en creativiteit en naar het inspirerende verschil tussen ‘normaal’ en iets minder ‘normaal’. Bijzondere ontwikkelingen is een ode aan de kwetsbaarheid, en tegelijk een vrolijke viering van de weerbaarheid van de menselijke geest.

Het overkomt niet alleen anderen maar ook onszelf, onze kinderen, ouders, familie, vrienden, buren, kennissen…

“Een snedige voorstelling over twee sterke levensverhalen”

12/12/2019 organiseert PC Ariadne, in samenwerking met Paljas Produkties vzw, deze theatervoorstelling.
De voorstelling gaat van start om 20.00 uur in GC De Volkskring, Kasteeldreef 18, 9340 Lede. Deuren open vanaf 19.00 uur. De toegang is gratis, maar inschrijven is verplicht via ginette.de.blende@fracarita.org. of via het telefoonnummer 053/76.21.63. Na inschrijving krijgt u de tickets toegestuurd.

Toegang enkel mogelijk na voorleggen van een geldig toegangsticket!

“Afscheid”

Op maandagavond 20 mei 2019 organiseert PC Ariadne,
in samenwerking met Paljas Produkties vzw, deze theatervoorstelling.
De voorstelling gaat van start om 20.00 uur in GC De Volkskring, Kasteeldreef 18, 9340 Lede.
De toegang is gratis, maar inschrijven is verplicht via ginette.de.blende@fracarita.org. of via het telefoonnummer 053/76.21.63. Na inschrijving krijgt u de tickets toegestuurd.

Inhoud:

Naarmate je ouder wordt, hoort het woord ‘afscheid’ steeds meer bij het leven. Je neemt afscheid van je jeugd, omgeving, vrienden, geliefden, … En bij ieder afscheid ga je voor een nieuwe start.
Zo vergaat het ook Roger (Gerd De Ley) en Fernand (Raymond De Bruyne). Ze ontmoeten elkaar toevallig op een bank. Ondanks hun verschillende achtergronden hebben ze meer met elkaar gemeen dan ze vermoed
‘Afscheid’ is komisch, pakkend, meeslepend en vooral zeer herkenbaar. Een pareltje dat de toeschouwer niet onberoerd zal laten, met veel humor gebracht!

Toegang enkel mogelijk na voorleggen van een geldig toegangsticket!

Op maandag 24 september 2018 organiseert PC Ariadne, in samenwerking met Te Gek!?, de muziektheatervoorstelling ‘Open Geest’. De voorstelling gaat door in GC De Volkskring, Kasteeldreef 18, 9340 Lede. De toegang is gratis maar inschrijven is verplicht via ginette.de.blende@fracarita.org.  Na inschrijving krijgt u de tickets toegestuurd.  De voorstelling gaat van start om 20u00.

Inhoud:
Eline De Munck heeft haar oma nooit gekend. Ze beroofde zich van het leven toen Eline haar moeder vijftien was. Wat zijn de sporen een generatie verder? ‘Ik had nooit gedacht dat dit zo een diepe sporen zou nalaten. Niet alleen bij mijn mama; en haar negen broers en zussen; maar ook bij mij. De volgende generatie.’  Wouter Berlaen, Vlaamse bassist en singer-songwriter, zorgt voor de muzikale omkadering.

Het project Te Gek!? tracht al jaren geestelijke gezondheid in Vlaanderen bespreekbaar te maken en te komen tot een juiste kijk ten aanzien van mensen met psychische problemen.  Het project is uitgegroeid tot een begrip in Vlaanderen.  Guy Swinnen is peter en Selah Sue is meter van Te Gek!?  Meer info over Te Gek!? vindt u terug op www.tegek.be.

Op woensdag 2 mei 2018 organiseert PC Ariadne, in samenwerking met Paljas Produkties vzw, de theatervoorstelling ‘Nacht, moeder’. De voorstelling gaat door in GC De Volkskring, Kasteeldreef 18, 9340 Lede. De toegang is gratis maar inschrijven is verplicht via benedicte.de.waele@fracarita.org.  Na inschrijving krijgt u de tickets toegestuurd.  De voorstelling gaat van start om 20u00.

Inhoud:
Het zal je maar gebeuren: je dochter loopt de woonkamer in en vertelt je dat ze niet meer wil verder leven. Hoe zou je reageren? Een moeder zal er alles aan moeten doen om haar dochter ervan te overtuigen zichzelf niet van het leven te beroven. Het wordt een aangrijpende confrontatie waarin onuitgesproken gevoelens en herinneringen aan gebeurtenissen uit het verleden, de toekomst lijken te hebben bepaald.

De manier waarop de Amerikaanse schrijfster Marsha Norman het onderwerp ‘zelfmoord’ behandelt, wekt bewondering en respect: van humor tot spanning en drama, het is een indrukwekkend toneelstuk dat al meer dan 30 jaar wereldwijd met succes gespeeld wordt. Niet voor niets kreeg Marsha Norman er een groot aantal prijzen voor, waaronder de prestigieuze Pulitzer Price.

De inschrijvingen voor deze theatervoorstelling zijn afgesloten.

Programma
09u00 Ontvangst
09u30 Welkomstwoord 
door dr. Geert De Bruecker, Psychiatrisch Centrum Ariadne
09u40 Epidemiologie, psychologie en biologie, en behandeling van suïcidaal
gedrag
door prof. dr. Kees Van Heeringen, UGent
11u10 Pauze
11u30 Preventie, detectie en behandeling
door Eva Dumon en Saskia Aerts, VLESP
12u30 Broodjeslunch
13u30 Zorg voor suïcidepogers: integratie van ASSIP in een mobiel crisisteam
door dr. Olivier Bollen en An Minnart, Reling Mobiel A Team Zuid
14u30 Suïcidepreventie in een mobiele werking
door medewerkers van het Mobiel Team GG ADS Regio Zuid
15u00 Pauze
15u15 In de klinische setting: nieuwe richtlijnen?
door dr. Geert De Bruecker, Psychiatrisch Centrum Ariadne
15u35 Samenvatting van de dag
door Geert Ramaut, betrokken ervaringsdeskundige
16u00 Einde

Wanneer: Donderdag 1 maart 2018 van 9u00 tot 16u00
Waar:  Psychiatrisch Centrum Ariadne, Reymeersstraat 13a, 9340 Lede
Doelgroep:  Hulpverleners die in aanraking komen met suïciderisico
Inschrijven: Gratis vóór 23 februari 2018 via benedicte.de.waele@fracarita.org
Accreditatie:  Aangevraagd

De inschrijvingen voor deze studiedag zijn afgesloten.

Presentaties:
Epidemiologie, psychologie en biologie, en behandeling van suïcidaal gedrag
Preventie, detectie en behandeling
Zorg voor suïcidepogers: integratie van ASSIP in een mobiel crisisteam
Suïcidepreventie in een mobiele werking