Campussen

Aanbod

Het psychiatrisch verzorgingstehuis (PVT) bestaat uit 102 bedden, waarvan 60 in Lede op de campus Nieuwemeers en 42 in Dendermonde op de campus Leilinde. We bieden huisvesting en begeleiding aan cliënten met een chronische psychische kwetsbaarheid, die na behandeling vooral nood hebben aan begeleiding en ondersteuning. We baseren onze begeleiding op de herstelvisie en het verbeteren van de levenskwaliteit. Samen gaan we op zoek naar wensen, toekomstplannen en krachten van elke cliënt, en gebruiken deze als kompas voor deze zorg om hiermee aan de slag te gaan.

Cliënten die bij ons verblijven hebben niet allemaal dezelfde vaardigheden en ondersteuningsnoden. Om iedereen de gepaste begeleiding en zorg aan te bieden, bestaat onze PVT uit drie doelgroepen, die worden aangeboden in beide campussen:

  1. In “patio 1” (Lede) en in de “ondersteuningsgroep” (Dendermonde), wonen cliënten die meer structuur en begeleiding nodig hebben. Hoewel de cliënten in elke doelgroep gestimuleerd worden om zo veel mogelijk zelfstandigheid te bewaren, zullen we in deze doelgroep vaak dingen “voor jou” doen.
  1. In “patio 2 – 3” (Lede) en in de “begeleidingsgroep” (Dendermonde), wonen cliënten die regelmatig ondersteuning of begeleiding nodig hebben bij de dagdagelijkse handelingen.
  1. Tot slot hebben de we de “sociowoningen” en het “studiowonen”. In de zes sociowoningen te Lede, die volledig los staan van het hoofdgebouw, wonen telkens vier cliënten. Elke woning beschikt over individuele slaapkamers, gemeenschappelijke living, keuken en badkamer. In PVT Leilinde zijn er 12 studio’s. Deze beschikken over een kitchenette, woon-, slaap- en badkamer. Binnen deze groep beschik je dus over een stevige dosis zelfstandigheid.

Om zo kwalitatief mogelijke zorg te bieden, hebben we onze doelgroep duidelijk omschreven. Als de cliënt zichzelf herkent in één van de volgende eigenschappen, dan zijn we er van overtuigd dat er andere voorzieningen zijn die een beter antwoord kunnen bieden:

  • De cliënt vertoont doolgedrag, waarbij deze zichzelf in gevaar brengt.
  • De cliënt loopt op regelmatige basis weg van de afdeling.
  • De cliënt is zwaar zorgbehoevend en/of bedlegerig.
  • De cliënt vertoont een ernstige mentale of cognitieve beperking waardoor het leven in groep moeilijk wordt.
  • De cliënt vertoont ernstig storend gedrag.
  • De cliënt gebruikt of verhandelt illegale drugs.
  • De cliënt staat onder specifieke voorwaarden van de “kamer voor de bescherming van de maatschappij”, die niet vervuld kunnen worden binnen PVT.