Participatie is een van de fundamenten van herstelgerichte zorg. Voor onze cliënten en bewoners betekent dit dat ze in elke fase van hun traject samen met het zorgteam beslissingen maken over hun doelstellingen en behandeling. We doen er alles aan om onze cliënten en bewoners de regie over hun eigen leven (opnieuw) in handen te nemen.
Maar ook familie en/of naasten spelen een centrale rol in het herstel van cliënten en bewoners. We hechten waarde aan het versterken van hun persoonlijke relaties en netwerk. Hoe we dat precies aanpakken kan je hieronder lezen.
Wanneer een familielid of naaste (buur, vriend(in),…) van jou in opname is in een psychiatrisch centrum, kan dit ook een impact hebben op jou. Het is immers best een ingrijpende gebeurtenis in jullie leven. Weet dat jouw naaste bij ons in goede handen is. Waarschijnlijk zit je zelf nog met veel vragen: kan of mag ik mijn naaste komen bezoeken? Hoe kan ik mijn naaste het best ondersteunen? Welke rol kan ik spelen in zijn of haar herstel?
Bezoek is zeker welkom. Neem eens een kijkje onder het tabblad bezoek.
Verder is een van de fundamenten van familieparticipatie de openheid van communicatie. Zo zullen we jullie steeds op de hoogte brengen, op voorwaarde dat de cliënt of bewoner daarvoor toestemming geeft, van belangrijke beslissingen of gebeurtenissen in het traject van je naaste. We bespreken samen op welke manier je steun wil en kan verlenen. Je krijgt aan het begin van behandeling of verblijf van je naaste de nodige informatie en brochures mee. Ook krijg je de contactgegevens van het zorgteam dat jou naaste ondersteunt. Spreek hen dus gerust aan als je met vragen, ideeën of bezorgdheden zit.
We hebben ook enkele acties specifiek gericht naar kinderen van cliënten of bewoners. We hechten er belang aan ook hen te betrekken en informatie te verlenen, op maat van elke leeftijd. Vraag gerust meer informatie aan het zorgteam.
We werken met enkele organisaties samen om onze cliënten en bewoners in contact te brengen met lotgenoten of ervaringsdeskundigen: mensen die door een gelijkaardige ervaring gaan / gegaan zijn en die een ondersteunende rol in het herstelproces kunnen spelen. Daarnaast hebben we ook een eigen initiatief: HE@L.
HE@L is een initiatief waarbinnen we werken met vrijwillige ervaringsdeskundigen. Ze weten als geen ander waar onze cliënten en bewoners mee te maken krijgen en kunnen een ondersteunende rol spelen. Binnen HE@L worden er activiteiten en praatgroepen georganiseerd voor een brede doelgroep binnen het psychiatrisch centrum: cliënten, bewoners en ook ex-cliënten zijn welkom (afhankelijk van het soort activiteit).
© Copyright 2024. All Rights Reserved – Website by abovesecond.be