Opname & Ontslag

Opname

Bij je aanmelding, luisteren we naar je hulpvraag en kijken we samen met jou of een behandeling of opname in ons centrum voor jou de juiste stap is naar herstel op dit moment. Als dit het geval is, dan nodigen we jou en een naaste van je uit op het opstartgesprek. Dat gebeurt bij onze opnamecoördinator, of bij het Huntington-team. Wat je kan verwachten, lees je hieronder.

Wat neem je mee?

Tijdens het opstartgesprek met onze opnamecoördinator of met het Huntington-team, krijg je heel wat informatie te horen. Hoe de behandeling of opname zal verlopen, de kostprijs, op welke manier je familie en naasten je kunnen ondersteunen etc. Je zal een aantal documenten moeten ondertekenen en je krijgt ook brochures mee met de nodige info. Maar wij hebben tijdens dit gesprek ook van jou nog wat informatie nodig om de administratie van je opstart in orde te maken. Denk er dus zeker aan volgende zaken mee te brengen:

Identiteitskaart

Gegevens van je ziekteverzekering(en)

Neem klevertjes mee als je aangesloten bent bij een mutualiteit. Als je niet aangesloten bent, breng dan het nummer mee van je verzekeringspolis en de betalingsgarantie. Heb je een hospitalisatieverzekering? Breng deze gegevens en formulieren mee. Komt het OCMW of een andere instantie tussen in je ziekenhuisfactuur? Breng dan ook de betalingsverbintenis mee.

Contactegegevens

van je huisarts (naam en adres) en van je familie of naasten (naam, adres en telefoonnummer).

Verwijsbrief

van je (huis)arts.

Medicatie en medicatielijst

Breng de volledige en meest recente lijst mee van geneesmiddelen die je op dit moment thuis gebruikt met de melding van de dosis en het tijdstip van de inname. Wanneer je geneesmiddelen neemt, die enkel op beslissing van de adviserend arts terugbetaald worden, breng dan een kopie van toelating (attest) mee. Neem ook voor 2 dagen medicatie mee. Daarna zorgen wij voor je medicatie.

Allergielijst

Als je allergisch of intolerant bent voor bepaalde voedings- of andere middelen, bezorg ons hier dan ook een lijst van.

Ontslag

Het ontslag wordt, indien mogelijk, altijd voorbereid in overleg met jou en/of je familie of naasten. Met ontslag bedoelen we dat de behandeling in ons ziekenhuis beëindigd wordt. Dit is het geval wanneer je:

  • in overleg met het behandelteam van je afdeling de behandeling in ons ziekenhuis beëindigt.
  • de behandeling afbreekt zonder overleg met het behandelteam van de afdeling.
  • naar een externe instantie verwezen wordt voor verdere behandeling en niet meer naar onze instelling terugkomt.
  • vanuit het ziekenhuis naar een andere woonvorm gaat (bv. het psychiatrisch verzorgingstehuis of beschut wonen).

De persoon die jou naar het ziekenhuis doorverwezen heeft wordt, mits jouw akkoord, op de hoogte gebracht van het naderend ontslag. Indien je naar een ander ziekenhuis of voorziening doorverwezen wordt, wordt ook die instelling voorbereid op jouw komst.

Nazorg

Een opname in een psychiatrisch ziekenhuis is geen op zichzelf staand gegeven. Heel vaak waren er al zorgverleners of mantelzorgers betrokken voor de opname. Ook tijdens jouw opname betrekken we hen zoveel mogelijk, steeds in overleg met jou. Op die manier kunnen ze na ontslag naadloos de zorg van het centrum overnemen.

Bij elke ontslagvoorbereiding bekijken we op maat welke ondersteuning er optimaal nodig is in de thuisomgeving. Deze ondersteuning wordt ideaal opgestart voor het ontslag.